pondelok 28. marca 2011

Bavlnený satén

Bavlna versus bavlnený satén, alebo keď milujete hladké a jemné posteľné prádlo... 
Bavlnený satén je vynikajúci materiál pre posteľnú bielizeň, v prípade, že máte radi hladké a mäkké obliečky. Rýchlo si obľúbite ich lesk a nesmierne hladký pocit, ktorý zanechávajú. 
Bavlnený satén má sofistikovaný lesk,  podobá sa klasickému saténu, ktorý je ale vyrobený z polyesteru a má oveľa vyšší lesk, nie je však priedušný a človek sa pod ním potí. Naopak bavlnený satén je ideálny pre skutočne luxusnú bielizeň. 

Táto luxusná textília je vyrobená z vlákna, najčastejšie česaním, mercerovaním tak, aby sa získal ten krásny lesk. Mercerizácia zahŕňa namáčanie vlákna v tekutine, ktorá obsahuje hydroxid sodný (používaný pri výrobe mydla) a následne v kyslom kúpeli. Tento proces zvyšuje silu bavlneného vlákna a napomáha viazať na seba farby.  Saténová bavlnená priadza je tkaná saténovým stehom, ktorý zanecháva viditeľné nite na jednej strane, pričom na druhej vytvára krásny hladký vzhľad a jemný pocit. 
Vlákna posilnené mercerizáciou tvoria trvácnú posteľnú bielizeň, ktorá si drží farbu a veľa vydrží. Dobrý bavlnený satén je veľmi mäkký na dotyk, má charakteristický lesk.
Saténové obliečky sú veľmi obľúbené u ľudí, ktorí majú radi ľahšiu a luxusnejšiu bielizeň, ktorá dýcha.

Podľa niektorých nevýhodou  bavlneného saténu je, že sa svojou úpravou a procesom tkania stáva tenší a menej trvácnejší ako klasická bavlna. Napriek tomu, že spanie v obliečkach z bavlneného saténu navodzuje veľmi príjemný pocit, táto tkanina má niekoľko nedostatkov. Je menej odolná ako čistá bavlna alebo krep, pretože väzba je voľnejšia a vlákna sú jemnejšie a tenšie.  
Nič však nepresvedčí viac ako samotná skúsenosť...do toho a uvidíte, že neoľutujete!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára