utorok 22. marca 2011

Správny výber vankúša

U vankúša je najdôležitejšia mäkkosť a pružnosť, stálosť objemu a jemnosť povrchovej tkaniny. Dôležitú rolu v jeho úžitkových vlastnostiach hrá tiež jeho konštrukcia. je vyvinutá s ohľadom na požiadavky rôznych typov užívateľov. Vankúš by mal byť preto zložený z dvoch častí - z obalu a náplne, ktoré sú vybavené zipsom.
Snímateľný obal zvyšuje mnohonásobne životnosť vankúša, pretože obal je možné prať samostatne. Ďalšou výhodou je možná regulácia množstva náplne, čím sa dosiahnuť optimálny objem vankúše.

Vankúš byť mäkký, pružný, nadýchaný, príjemný na dotyk a nezležateľný. Každý by si mal vybrať pre seba ten najvhodnejší typ. K tomu sa odporúča nasledujúci jednoduchý návod: náplň a objem vankúša vyberieme podľa toho, v akej polohe najradšej spíme:

 
- najmenšiu hmotnosť a tým aj objem vankúša

     * (cca 1000 g) je vhodná na spanie na bruchu

 

- stredná hmotnosť (cca 1100 g) je vhodná pre spanie

     * na boku

 

- najvyššia hmotnosť (cca 1200 g) odporúčame pre

     * spanie na chrbte

- pre pohodlné spanie je dôležité aj správne uloženie hlavy. To spočíva v polohe, keď sa vankúš uloží spodnou stranou na rameno, objíme sa zospodu tou rukou, na ktorej stranu sa obraciame, vankúš sa ľahko pritiahne k ramenu a hlava sa naň uloží (vankúš by sa nemal dostať pod chrbát).
     
    * nesprávne spanie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára