utorok 3. mája 2011

Ako prať posteľnú bielizeň a ako na škvrny

Či si kúpite nové oblečenie alebo posteľnú bielizeň, prvé pranie je vždy skúška ohňom. Aby sa bielizeň pri prvom praní nepoškodila, je dôležité ju prať šetrne. Teda dodržiavať pokyny dané výrobcom, ktoré definované symbolmi na danom výrobku. U obliečky potom na správnom praní a sušení závisí farebná a tvarová stálosť. Správnou starostlivosťou udržíte krásne sýte farby a zamedzíte napr vyťahaným rohom obliečky.


Najdôležitejšie je nastaviť správnu teplotu prania a použiť vhodný prací prášok. V dnešnej dobe platí, že čím nižšia je teplota vody, tým menej elektrickej energie vaša práčka spotrebuje a zároveň tým obliečky šetríte, a to ako farebné, tak biele. Ak chcete zabezpečiť, aby vaše obliečky mali stále živé farby, rozhodne ich vždy perte v prášku na farebné prádlo. Nepodceňujte tiež úlohu aviváže. sa do praní nepridáva len preto, aby obliečky pekne voňali, ale predovšetkým aby zostali mäkké a jemné na dotyk. Ak si kúpite drahé, kvalitné obliečky a vyperiete ich nešetrne v najlacnejších pracích prostriedkoch, potom vás nákup veľmi sklame, pretože obliečky vypraté v takých podmienkach nedokážu splniť sľubované nároky na komfort pri spaní.

Akonáhle máte obliečky vyprané, je na rade sušenie. Obliečky nikdy nevešajte za rohy na štipce, pokiaľ  nechcete docieliť vyťahaných rohov. Obliečky preveste cez šnúru na bielizeň alebo ideálne cez viac a to hlavne u obliečok, ktoré nemienite žehliť, teda v prípade krepových obliečok, alebo obliečok z nežehlivého saténu. Zabránite tým efektu "zlomenej" obliečky - ak váhu obliečky pri sušení efektívne rozložíte, nebudú na nej vznikať puky v miestach, kde bola prehnutá.

Bavlnené obliečky je ale určite dobré aj vyžehliť a tu upozorňujeme: nežehlite obliečky úplne suché. Začnite žehliť ešte keď mierne vlhké, alebo ich pred žehlením pokropte.



Zrážanlivosť

Všetky bavlnené výrobky, vrátane obliečok a prikrývok, sa vám pri praní zrazia. Neplašte sa. Ak ste dodržali pokyny na pranie dané výrobcom, mala by sa zrážanlivosť pohybovať okolo 4%. Táto miera je daná výrobou a tiež hustotou tkaniny a výrobca s ňou počíta. Preto novo zakúpené obliečky o trochu väčšie, než jerozmer udávaný na etikete.


Pracie symboly

Kameň úrazu zvyčajne býva porozumieť samotným pracím symbolom. Pre šetrné pranie každého výrobku odporúčame vytlačiť si nasledovnú tabuľku a mať ju ako nápovedu vždy k dispozícii v blízkosti práčky.



Ako na škvrny

Najčastejšími škvrnami na obliečkach býva krv, popr. nejaké zvyšky jedla, keď si urobíte raňajky do postele.


Ako na škvrny od krvi

Pre odstránenie krvavých škvŕn perte obliečky v studenej vode - v práčke to znamená maximálne na 40 ° C. V teplej vode sa krv zráža, a "zažere" sa hlbšie do vlákien. Samozrejme, čím čerstvejšie škvrna je, tým lepšie ide odstrániť. Ak je krv zaschnutá, nalejte do misky trochu plnotučného mlieka a časť obliečky so škvrnou v nej pár hodín luhujte. Potom vyperte štandardným spôsobom v studenej vode.


Ako na škvrny od jedla

Väčšinu škvŕn od jedla a nápojov, napríklad od čokolády, červeného vína, čaju alebo kávy, je dobrý glycerínový roztok. Škvrnu v ňom lúhujte 30 minút a potom preperte v teplej vode. Účinné je tiež žlčové mydlo, ktoré dostanete v lekárňach alebo v drogérii.

10 komentárov:

  1. Mozete mi poradit? Ak som uz zaprala skvrny od krvy na bavlnenych obliecka, da sa ich este zachranit? Su nase najoblubenejsie...:(((

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Obavam sa, ze ked ste ju uz zaprali, nebude to take lahke :-( standardne skvrny od krvi staci len namocit do studenej vody a potom sa vyperu v kazdom lepsom prasku, ak je vsak uz zaprana, neviem poradit :-( asi treba vyskusat vsetky mozne prostriedky na skvry od vanishu cez spray na skvrny ktory maju v DMke....

    OdpovedaťOdstrániť
  3. potvrdzujem ze odstranovace skrvn su najlepsie, priklanam sa k Vanishu s tym mam pri vsetkych textiliach najlepsie skusenosti

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dakujem za radu urcite nieco vyskusam. A pri roztococh a pri eliminovani co najviac bakterii je co dobre? Viete mame male deti a nechcem, aby mali nejake alergie a choroby. :( A tiez nechcem pradlo vyvarat na vysokej teplote, lebo sa snazime setrit na energii a tiez pouzivat nejake chlorove prostriedky, lebo tie sa mi zase zdaju moc agresivne. Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja mam tiez stale problem so zapratymi skvrnami od krvi. Uz som skusala rozne babickovske rady od mlieka, cpavku, citronu, dokonca aj kokosove mydlo a stale nic. Ja fakt neviem co robim zle. Je mozne, ze niektore typy latok potrebuju dlhsie luhovat alebo inu teplotu vody?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. co sa roztocov tyka, je dobre vankuse a paplony uzatvorit do nepriepustnych chranicov, ktore neprepustaju ani pot a potom uz len prat obliecky. Ale bohuzial ina metoda ako znicit roztoce a ich alergeny ako pranie na min. 60°C neexistuje, aspon o nom nevieme...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. do prania potom este mozete pridat rozne pripravky na nicenie roztocov, ktore najdete v drogerii alebo v lekarni, urcite Vam poradia nieco vhodne

    OdpovedaťOdstrániť
  8. A co su to tie chranice nieco ako obliecky?
    Prave mi kamaratka odporucila taky novy ruzovy pripravok sa nici bakterie uz na 30. Idem ho vyskusat a dufam, ze deti nebudem mat chorlave :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. tiez by ma zaujimalo co su tie chranice? dufam, ze nie nejaky igelity.. :)
    na 30tke ? Co to je ?

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Uz som ho vyskusala a perie super, je to najnovsi vanish a ma pridane zlozky, ktore nicia bakterie. Dobre je, ze vyperie skvrny aj na 30. Ale asi na roztoce bude lepsie zajst este do lekarne.

    OdpovedaťOdstrániť