pondelok 28. marca 2011

Bavlnený satén

Bavlna versus bavlnený satén, alebo keď milujete hladké a jemné posteľné prádlo... 
Bavlnený satén je vynikajúci materiál pre posteľnú bielizeň, v prípade, že máte radi hladké a mäkké obliečky. Rýchlo si obľúbite ich lesk a nesmierne hladký pocit, ktorý zanechávajú. 
Bavlnený satén má sofistikovaný lesk,  podobá sa klasickému saténu, ktorý je ale vyrobený z polyesteru a má oveľa vyšší lesk, nie je však priedušný a človek sa pod ním potí. Naopak bavlnený satén je ideálny pre skutočne luxusnú bielizeň. 

Táto luxusná textília je vyrobená z vlákna, najčastejšie česaním, mercerovaním tak, aby sa získal ten krásny lesk. Mercerizácia zahŕňa namáčanie vlákna v tekutine, ktorá obsahuje hydroxid sodný (používaný pri výrobe mydla) a následne v kyslom kúpeli. Tento proces zvyšuje silu bavlneného vlákna a napomáha viazať na seba farby.  Saténová bavlnená priadza je tkaná saténovým stehom, ktorý zanecháva viditeľné nite na jednej strane, pričom na druhej vytvára krásny hladký vzhľad a jemný pocit. 
Vlákna posilnené mercerizáciou tvoria trvácnú posteľnú bielizeň, ktorá si drží farbu a veľa vydrží. Dobrý bavlnený satén je veľmi mäkký na dotyk, má charakteristický lesk.
Saténové obliečky sú veľmi obľúbené u ľudí, ktorí majú radi ľahšiu a luxusnejšiu bielizeň, ktorá dýcha.

Podľa niektorých nevýhodou  bavlneného saténu je, že sa svojou úpravou a procesom tkania stáva tenší a menej trvácnejší ako klasická bavlna. Napriek tomu, že spanie v obliečkach z bavlneného saténu navodzuje veľmi príjemný pocit, táto tkanina má niekoľko nedostatkov. Je menej odolná ako čistá bavlna alebo krep, pretože väzba je voľnejšia a vlákna sú jemnejšie a tenšie.  
Nič však nepresvedčí viac ako samotná skúsenosť...do toho a uvidíte, že neoľutujete!

utorok 22. marca 2011

Správny výber vankúša

U vankúša je najdôležitejšia mäkkosť a pružnosť, stálosť objemu a jemnosť povrchovej tkaniny. Dôležitú rolu v jeho úžitkových vlastnostiach hrá tiež jeho konštrukcia. je vyvinutá s ohľadom na požiadavky rôznych typov užívateľov. Vankúš by mal byť preto zložený z dvoch častí - z obalu a náplne, ktoré sú vybavené zipsom.
Snímateľný obal zvyšuje mnohonásobne životnosť vankúša, pretože obal je možné prať samostatne. Ďalšou výhodou je možná regulácia množstva náplne, čím sa dosiahnuť optimálny objem vankúše.

Vankúš byť mäkký, pružný, nadýchaný, príjemný na dotyk a nezležateľný. Každý by si mal vybrať pre seba ten najvhodnejší typ. K tomu sa odporúča nasledujúci jednoduchý návod: náplň a objem vankúša vyberieme podľa toho, v akej polohe najradšej spíme:

 
- najmenšiu hmotnosť a tým aj objem vankúša

     * (cca 1000 g) je vhodná na spanie na bruchu

 

- stredná hmotnosť (cca 1100 g) je vhodná pre spanie

     * na boku

 

- najvyššia hmotnosť (cca 1200 g) odporúčame pre

     * spanie na chrbte

- pre pohodlné spanie je dôležité aj správne uloženie hlavy. To spočíva v polohe, keď sa vankúš uloží spodnou stranou na rameno, objíme sa zospodu tou rukou, na ktorej stranu sa obraciame, vankúš sa ľahko pritiahne k ramenu a hlava sa naň uloží (vankúš by sa nemal dostať pod chrbát).
     
    * nesprávne spanie

Aký má byť vhodný paplón či perina ?

Ideálny paplón je taký, pod ktorým sa dobre spí. Preto periny Every rozdelené do 5-tich základných skupín:
 

Letné paplóny - pre teplé obdobie

Sú zhotovené z materiálov, ktoré rýchlo odvádzapot od tela a v lôžku vytvárasuchú mikroklímu. Ich prednosťou je ďalej ľahkosť, vzdušnosť a jednoduchá údržba - dajú sa prať pri teplote vody do 60 ° C.
 

Univerzálne paplóny so strednou hrejivosťou

určené pre užívateľov, ktorí netrpia zvýšenou potivosťou a nie sú zimomraví. Tu sa používajú hlavne bavlnené materiály, charakteristické príjemným pocitovým efektom.
 

Vysoko hrejivé prikrývky - určené pre zimomravých

Vyznačujú sa výplňou z vysoko hrejivých syntetických vlákien (s nadmernou nadýchanosťou) alebo dvojvrstvovým syntetickým rúnom so zvýšeným objemom a povrchovou tkaninou z najľahších bavlnených saténov, aby nedochádzalo k potlačeniu nadýchanosti a hrejivosti výplne.
 

Vyvarovacie paplóny

Sú stredne hrejivé so zvýšeným hygienickým štandardom (pranie do 95 ° C). určené predovšetkým pre alergikov . Ich konfekčné spracovanie zabezpečuje zvýšenú pevnosť a odolnosť proti mechanickému a vysokému tepelnému namáhaniu.